Fontos a tudatos fogápolás a terhesség alatt

A tudatos családtervezés egyik fontos pillére a hogy a leendő kismama lehetőség

szerint már a fogantatást megelőzően ellenőriztesse fogazatát, készíttessen panoráma röntgent, illetve végeztesse el a szükséges fogászati beavatkozásokat.

Sajnos sokszor csak akkor szembesülnek a fennálló panaszaik súlyosságával, amikor az 1.trimeszter végén esedékes terhességi kiskönyv bepecsételésére kerül a sor. 

A várandósság 1. és 3. trimeszterében lehetőség szerint kerülni kell a fogászati beavatkozásokat, mivel ezen időszakok a legkockázatosabbak a magzat fejlődése és egészsége szempontjából, így a szükséges kontrollra és esetleges fogkőeltávolításra mindenképp a 2. trimeszterben kell sort keríteni.

Speciális figyelem a várandósság alatt

A kismamák fogápolása és fogászati ellátása speciális figyelmet igényel, mind az anya megváltozott hormonháztartása, mind a magzat egészsége szempontjából.

Szinte minden kismamát érint a várandósság alatt, a megnövekedett ösztrogénszint miatt jelentkező ínygyulladás, amely az íny vérzékenységével, érzékenységével járhat.

Ez esetben mindenképp érdemes fogorvos segítségét kérni, mivel a gyulladások kihatnak az anya szervezetére, amelyet a baba szervezete ugyanúgy átvehet a közös keringés révén.

A terhesség alatt fellépő hányással járó rosszullétek, az esetlegesen szájüregbe kerülő gyomorsav, káros hatással lehet a szájüreg pH tartalmára, így ha ilyen panasza van a kismamának, fokozottan fennáll a fogszuvasodás veszélye. A várandósság alatti tudatos szájápolásban kérjük a fogorvosunk és dentálhigiénikusunk segítségét!

Kapcsolódó áraink

  • kismama szűrés - 10.000 Ft